Followers

konfius telekung bewarna warni boleh ke buat solat ?

perasan tak sekarang ade banyak telekung sembahyang jual kat online ? macam macam jenama and colour . tibe tibe ter konfius pulak . boleh ke...

perasan tak sekarang ade banyak telekung sembahyang jual kat online ? macam macam jenama and colour . tibe tibe ter konfius pulak . boleh ke pakai telekung solat yang colour colour and banyak sulaman yang sarat kan . kite kan da sebati dengan telekung solat warna putih bersih kan . tibe tibe lak muncul warna warni . musykil pulak . 


bile leyla bace artikel ni, baru lah paham boleh ke tak . 
sebenarnye. pemakaian telekung berwarna putih ni da jadi ikutan orang orang kite ni . pakai telekung warna ape pon tak salah . bukan kite yang tentukan solat kite diterima ke tak kan . solat kite sah lagi . tetapi . 
pemakaian ni atas niat jugak taw . kalau kite pakai ni niat nak menunjuk nunjuk kat orang yang kite ade telekung mahal ber lace bersulam penuh tu . xboleh la . sifat menunjuk nunjuk ni kan haram . apalagi bile kite buat time solat . lagi la tak elok . 

kalau kite tak de niat sikit pun nak menunjuk nunjuk ? 
jawapan dye tak pe la pakai, tapi kite kena ingat . kalau warna yang kite pakai tu mengganggu tumpuan makmum lain nak solat tu , tak boleh jugak . mane la tahu kan . time kite solat, makmum lain tengok telekung kite . then dye cakap dalam hati 'eh, lawa nye telekung dye . mane dye beli ni r ?' tak ke kalau macam tu kite dah alihkan tumpuan dye time dye solat ? berdosa kite taw . 

so, kite tak taw yang solat orang lain tu terganggu tak kan . banyak lagi tempat kite nak melaram daripada kite menggaggu solat orang lain . leyla nak tegaskan kat sini , pemakaian telekung solat bewarna warni tu tak salah . kalau tiada niat menunjuk nunjuk dan tak menggaggu tumpuan solat makmum lain
jadi renung renung kan dan selamat beramal . 

You Might Also Like

0 comments

ShopLinks

babab.net