Followers

tips : healthy body for student

helo peeps !! da lame aku tak jejak kaki  kat sini . no time . no idea . not in mood . errhhh . sengal kan . da lame sangat tak update jadi...

helo peeps !!
da lame aku tak jejak kaki  kat sini . no time . no idea . not in mood . errhhh . sengal kan . da lame sangat tak update jadi tataw nak cakap ape kan . a little bit bizy akhir akhir sem ni . macam macam keje menjelma . so mood dekat final ..


pale face . panda eyes . noise face . pimple come and no leave . nak cakap study lebih tu ,memang tak la . ni semua sebab keletihan . tak cukup tidur . ataw terlebih tido ? lose energy . semua akan terjadi kat semua student yang bakal amek final exam .  senang je care nak hadapi semua tu . ni tips untuk semua dan diri sendiri jugak :)

1. minum air kosong secukupnya .
air kosong ataw nak lagi sedap bunyi dye, sky juice . minum banyak banyak . dye akan bagi korang tenaga . tambah tambah musin sekarang ni yang sangat panas melampau ,lagi lah kena banyakkan minum air kosong . air ni akan sihatkan otak uols taw .

2. lihat benda hijau .
hijau ni menenangkan kan ? kalau da stress belajar, then, tak masuk2 ape yang kita study tu, stop awhile and tengok pokok pokok hijau . kalau student perlis ni dye suke tengok padi yang hijau tu . tapi sekarang da tuai, so tak hijau lagi dah, xpe, boleh tengok pokok, bukit2 yang luas tu .

3. amalkan sentiasa dalam wudhuk
wudhuk ni penghalang antara kita dengan syaitan . kalau kita dalam wudhuk, syiatan susah sikit la nak hasut kita suh tido, suh makan walaupun da kenyang kan .

4. rehat yang cukup
final final jugak, rehat pastikan cukup sebab badan and otak kita perlukan waktu rehat jugak untuk berfungsi . kalau tak de rehat . otak pon boleh jem jugak . bukan trafik je boleh jem . so, petang2 tu, rehat la, lepas asar x elok kalau kite study and tidur .

5. jaga solat
solat tu yang paling penting . penat mane pon kite, buzy mane pon kita . kita still lagi kena ade mase untuk solat and mase tu boleh la menyadu kat DIA yang kite ni penat sangat . mintak la DIA permudahkan jalan kita . mintak jugak DIA jauhkan menyakit dari kita dan tenag je hadapi semua masalah ni .

so, banyak lagi sebenarnya cara nak hilangkan stress ni . ade care masing masing .  makan pon boleh hilangkan stress . that's me lah . sebab tu lah makin gemok . leyla kongsi yang ni sikit je . nanti ade mase, boleh kongsi lagi . ok . sampai sini saje .
assalamualaikum :)

You Might Also Like

4 comments

  1. Good tips leyla..keep healthy ya!!!

    ReplyDelete
  2. tips ni boleh jugak apply kat suri rumah macam saya ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep, btol3 . keep healhty for ur lovely one . :)

      Delete

ShopLinks

babab.net