Followers

banyak cabaran jadi penari

assalamualaikum . aku tak tahu macam mana nak mulakan entry ni . just aku nak cakap banyak sangat cabaran jadi penari . bukan aku nak cak...

assalamualaikum .

aku tak tahu macam mana nak mulakan entry ni . just aku nak cakap banyak sangat cabaran jadi penari .
bukan aku nak cakap aku ni penari . tapi since aku involve dalam kebudayaan universiti ni . aku dapat rasa macam mane penari penari sebenar kena cemuh .

yang kena nya student yang menari tu, macam kami ni . aku just join aktiviti universiti, tapi dalam kebudayaan and aku menari . normal la untuk student universiti ni join kelab and whatever kan . baru la rasa universiti life sikit kan .

tetapi malangnye ada yang tak puas hati jugak dengan penari ni . ye lah, dah nama pon menari, memang mind set someone akan cakap menari ni sosial . sosial life yang melampau . tapi kat sini aku nak betolkan sikit . kami bukan sosial yang terok sangat . menari tu minat kami . kami takde pulak buat benda2 terok yang korang buat dengan pakwe korang okey .

ada yang cakap, tengok kami ni macam penari tiang . duk tayang2 depan orang ramai . boleh beza kot antara penari tiang dengan penari traditional . kami bukan penari kelab kelab malam . kami cuma menari tarian yang ditinggalkan nenek moyang kita . macam orang orang tua cakap "takkan melayu hilang didunia"
menari tiang and so what ever tu bukan budaya melayu . we just bring the name of "melayu" to show to all people in the world .

aku join IMT-GT, semasa combine show, berebut student dari universiti thailand dan indonesia nak belajar tarian melayu . diorang belajar sampai pandai dan boleh buat show macam mana orang melayu buat .



see, ni semua student dari universiti malaysia + thailand + indonesia . wearing melayu costume .

ada penari sampai ke rome, china , london, semata mata nak tunjuk kat semua masyarakat yang budaya melayu masih kuat . nak tunjuk budaya melayu sangat berbeza dengan budaya lain .

well, satu hari kalau tuhan tu bagi hidayah dekat penari penari ni, mungkin dia akan jadi lebih baik daripada orang yang duk menghina mencaci dia tu . tak ada siapa pon yang perfect . kita hidup dengan adab, so beradab sebelum menghina .

okay, till the end . tq :)

You Might Also Like

6 comments

  1. saya dulu pun pernah joined national dance dekat universiti. sebab tu ada dalam silibus hihi. dapat pun A :p
    Anyway, mana ada penari ni sosial. tengok keadaan menari laa kot, setakat national dance tu takde hal.. lain lah penari tiang tu kott hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa. betol tuu . org yg lihat tanpa rasa je akan ckp bukan2 pasal kite ni .

      Delete
  2. teringinn gile nk menari mcm ni ?
    hihi

    ReplyDelete
  3. makan tidur pun banyak cabaran, inikan pula nak buat benda seni

    ReplyDelete

ShopLinks

babab.net