Jangan makan berselang dengan minum

kenapa tak boleh makan berselang dengan minum ? kita mesti selalu dengar mak ayah duk larang makan lepas tu minum lepas tu makan lagi ....



kenapa tak boleh makan berselang dengan minum ? kita mesti selalu dengar mak ayah duk larang makan lepas tu minum lepas tu makan lagi . ye lah, time tu kecik lagi . makan mane tahan pedas . pedas sikit je da gaduh cari aiir kan.

alasan mak ayah kita mesti larang sebab nanti makanan tak habis sebab cepat kenyang . perot penuh dengan air dah . tapi memang betol pon !

bila dah besar, elak makan sambil minum ni sebab takot perot buncit . hah tu aku lah ! tapi ni la yang aku suka buat . aku ni tak makan makanan pedas yang over over . pedas sikit sikit tu ok lah . buncit tak buncit, da tak pikir dah .

sebenarnya Rasulullah SAW pon melarang kita makan sambil minum air sebab ia akan menyebabkan banyak udara terperangkap dalam badan dan menyebabkan badan berangin . sebab tu la jadi buncit kot . hahaha . memandai je .

selain itu, ia menyulitkan proses pencernaan. mungkin minum sedikit je air tidak menjadi masalah . tapi kalau dan 2 3 gelas , ia sangat mengganggu proses pencernaan. ni aku lah . kalau dah pedas sangat, 1 jug pon aku mampu habis kan .

-----------------------------------------

cara untuk mengatasi tabiat makan berselang minum ni adalah minum air sebelum makan sesuatu makanan . ni pun tips untuk diet taw . cara nya minum segelas air kosong setengah jam sebelum makan . 

yang kedua, elakkan makan makanan yang pedas dan masin . orang terengganu masak memang femes sikit dengan masin . hehe. kalau nak kurangkan haus ketika makan, kurangkan masin . 

You Might Also Like

9 comments

  1. Bagus tips ini.. taknak perut buncit!! hihi..


    Jemput singgah http://www.cintavitamin.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe . amalkan minum stengah jam b4 makan kak .

      Delete
  2. kaksha kalau tak masin pun berulam air jugak sampai hasben mengamuk... tapi betul pun, buncit tu akibat angin terperangkap... so selalu hasben kaksha la jadi mangsa untuk urut perut kaksha kalau kembung.... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi . sama lah kite . air memang kne kat tangan . ala baik nye hasben dye .

      Delete
  3. bagus benda yang leyla share ni... :D

    ReplyDelete
  4. betul ...nk awet muda...minum air 30 min lepas makan..petua pelakon veteran Sarimah ..

    ReplyDelete
  5. adakah ini punca aku slalu sendawa?

    ReplyDelete

ShopLinks

babab.net