Kucing pembawa rezeki .

Assalamualaikum. salam sayang semua .  kucing pembawa rezeki | well mana kau tahu ? semua ni berdasarkan pengalaman aku. tentang hi...

Assalamualaikum.

salam sayang semua . 

kucing pembawa rezeki | well mana kau tahu ?

semua ni berdasarkan pengalaman aku. tentang hidup famili aku dengan kucing . my mum dengan kucing berpisah tiada . dari dia kecik sampai lah dah besar besar pon . hidup dye tak pernah tak ada kucing . memang dia rasa lain sangat kalau tanpa kucing . sampaikan kat rumah dah 5 6 ekor kucing . kat kedai dia lagi 4 5 ekor kucing . aura my mum dengan kucing ni sangat kuat .

selalu nya my mum akan adopt kucing kucing orang buang . adopt kucing yang perlukan perhatian manusia . ayah pon tak halang . ayah pernah cakap
 " tak pe la kalau pelihara kucing macam ni. In shaa Allah rezeki masuk . selama ni pon, sesusah susah ekonomi keluarga, tak pernah lagi duit tak ada se sen pon . mesti ada je mana mana rezeki lepas tu "
paling aku salute my mum, dye adopt kucing buta . one day, lepas dia pasang pelamin rumah customer, nak naik kereta, ada kucing buta, keadaan dah tenat sangat dah . memang kotor yang teramat . my mum tnye tuan rumah, tuan rumah cakap tu kucing kurap . my mum pon bawak balik rumah .  kesian sangat . kulit atas belakang dah berkeping, mungkin kena simbah dengan minyak panas . aduhhai . seksa nya kucing tu kann .

bawak balik rumah, bagi makan, esok nye kucing tu macam dah nak mati, my mum bawak pergi hospital kucing . doc cakap kucing tu koma . sepanjang duduk kat rumah aku, kucing ni la paling banyak kali kena bawak pergi hospital . Alhadulillah, sekarang dah gemok, sihat dah boleh main kejar kejar .

my mum adopt ramai kucing terbiar . ada kucing terbiar yang doc tanya nak tolong jaga tak. sebab ada orang hantar pergi hospital,kucing tu kena langgar.tercabut tulang paha . my mum dengan rela hati nya adopt kucing tu .

and now perniagaan ma dah makin maju . mungkin berkat ma jaga kucing tu . ada la sikit rezeki yang Allah kirimkan melalui kucing tu . kucing kan makhluk Allah jugak . mungkin kucing kucing tu yang selalu doakan supaya dipermurahkan rezeki kan ? sapa tahu .


so please ... love that cat sebab kucing adalah binatang kesayangan Rasulullah . jangan sesekali hina kucing . sepak terajang. no no no . jangan anianya binatang terutama nya kucing . tapi tak bermakna kau boleh aniaya binatang lain. sangat pantang aku tengok .

----------------------------------------------------

cerita ma, kucing dan ayah



 erk, ayah pon nak jugakkkk . sabar je la baca . sakit perut aku gelak .

paham ke korang baca ni ?

harap paham la . sebab aku kat rumah memang cakap kelantan + terengganu sikit kat rumah. walaupon duduk terengganu, tapi bahasa still kelantan sebab ma ayah gua orang kelate . 

ini cerita pasal kucing merajuk dengan ma aku . nama dia pak abu . dah lama menetap dekat kedai pengantin ma. da memang macam anak . pagi pagi before ma start buat kerja, dia panjat dada ma, peluk, kiss kiss hidung skit baru boleh buat kerja lain . hahaha . 

ma sibuk sikit nak pindahkan barang masuk kedai baru . sebab tu jadi lama tak main dengan pak abu . ayah pon sibuk nak buat tacing dengan ma jugak. hahaha . yang ni lawak . 

You Might Also Like

7 comments

  1. tak faham sangat.... tapi hasben kaksha faham la sebab dia banyak kawan pantai timur sana... muahhahaa...

    Kaksha pun tak pernah tak cukup duit, bila dah nazak, ada je sumber lain untuk rezeki... alhamdulillah, selalu bagi makan pd. kucing2 kat kedai makan kot ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu kak, kdg2 ad yg sombong dngn kucing ni . nak marah rasenye tgk .

      Delete
  2. duluu saya penakut kucing mmg emo je bile tgk kucing..tp lps terdgr n trbaca (byk kali jugak la) pasal rasullah dan kucing ..sy sekarang jadi suka bagi kucing makan...walaupun tak bela kucing.....moralnya kalau kita berbuat baik pada makhluk Allah insyaAllah ganjaran berlipat kali ganda

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi kadang2 ramai je yg fobia kucing ni sebab pernah ada inciden pape kan . kalau macam tu, nak buat macam mne kan

      Delete
  3. sha suka kucing juga, kdg tersentuh hati bila kucing jalanan tu sakit, berkurap..ditendang sana sini..kdg tu sha bg makan sorok2 bila kucing dtg d kdai makan..tkut kena mrh hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha . sama la kita .bagi makan kat bawah meja

      Delete
  4. suka sangat pada kucing..tak boleh tengok kucing yang terbiar..kesian.

    ReplyDelete

ShopLinks

babab.net