Cara kemaskini Google Analytics

Google Analytics dulu aku tak ambik kisah sebenarnya. Tapi sejak sertai EFG, memang Google Analytics menjadi sesuatu yang penting dan pas...


Google Analytics dulu aku tak ambik kisah sebenarnya. Tapi sejak sertai EFG, memang Google Analytics menjadi sesuatu yang penting dan pasti akan gelisah tak senang duduk kalau Google Analytics ada masalah. Masalah aku sekarang apabila tengok Google Analytics aku memberikan angka 0 walaupun ada saja yang tinggalkan komen diblog.



Tapi persoalannya kenapa view pengomen tak diambil kira? Bila pikir balik, patut laa, tempoh hari aku tukar template. Jadinya coding dalam templates lama pon dah terpadam . Jadi kemaskini Google Analytics perlu dilakukan. Terima kasih kepada blog abg HH atas tuto. Jadi aku bagi la sikit cara untuk pembaca semua.

Pertama sekali log in akaun Google Analytics kamu. Lepas tu klik pada admin.


Lepas klik admin, klik Tracking Code seperti diatas. 


 Nampak Tracking Code dan Website Tracking ? Copy Tracking ID dan paste ke blog anda seperti dibawah .

Dah siap bahagian Google Analytics Code. Lepas tu copy Website Tracking dan paste pada website anda ataupun lebih mudah, paste kan pada templates baru tu. Copy Website Tracking => klik template => Edit HTML. Cari (CTRL + F) </head> . Paste kan Code Google Analytics tadi diatas </head> . Save dan siap . Boleh lah Google Analytics memantau blog anda .

You Might Also Like

5 comments

  1. tahniah blog baru dengan aura baru... caoyok Lela!

    ReplyDelete
  2. bagus tips lela kasi ni...akk lama dah tak check GA akk...xtau la dia still berfungsi ke idok :D hehehehe

    ReplyDelete
  3. haaaaih memang pening la nak faham benda2 mcm ni heheh..

    ReplyDelete

ShopLinks

babab.net