CAMPING TIPS

Jangan lupa bawa pendrive atau seakan dengan nya untuk copy gambar, bagi yang tak ada gadget. Wajib bawa parang. Banyak benda boleh ...


  1. Jangan lupa bawa pendrive atau seakan dengan nya untuk copy gambar, bagi yang tak ada gadget.
  2. Wajib bawa parang. Banyak benda boleh buat dengan parang tu. 
  3. Bawa belerang, tabur keliling camp site. Untuk mengelakkan dari serangga dan binatang. 
  4. Ambik air sungai yang dekat tepi-tepi nya banyak pokok renek, kerana terdapat natural filter
  5. Sebelum masuk ke tapak camping pastikan dapat izin dari renjer yang menjaga kawasan tersebut.
  6. Kalau terpaksa minum air sungai and ragu-ragu, letak  secubit garam dalam bekas air, nak elok pakai kayu arang.
  7. Never underestimate the mountain, jaga mulut dan jangan berlagak. Nak berlagak pegi cafe hipster, bukan dalam hutan

DOA MASUK HUTAN


DOA PELINDUNG KETIKA DIDALAM HUTAN




  1. jangan lupa bawak selipar!! Nampak remeh, tapi mood boleh hilang disebabkan sepasang selipar
  2. Nak camping dalam hutan,minta izin dulu, mulut jangan celupar. Masuk tempat orang, Benda ghaib ni ada. Kite je tak nmpak. Jangan bersiul jangan menjerit jangan melaung nama kawan jangan pakai tangkal jangan pakai azimat masuk hutan 
  3. pakai kasut sukan yg memang untuk aktiviti lasak untuk mengelakkan sakit kaki dan tapak tercabut
  4. Powerbank , gopro , DSLR jangan lupa bawa utk rakam + bergambar sebagai tanda kenang kenangan kita join camping tersebut
  5. Biasanya hutan memang tiada coverage. Kalau dapat coverage pun tak macam dekat bandar so phone simpan dalam beg utk fotografi. Phone coverage dalam hutan boleh guna digi/celcom. Tp bergantung keadaan hutan. Kalau tengah2 hutan biasanya tiada coverage
  6. More important jgn lupa first aid kit. Utk keadaan yg berjaga² dan urgent
  7. Jaga² main api takut terbakar diri dan khemah 😂 But seriusly take care more of this, pastikan garam dalam poket.
  8. Kalau nak "poop" , poop jauh sedikit daripada kawasan sumber air, dan campsites. Gali lubang seperti kucing dan timbus selepas digunakan. 
  9. Lampu kepala dan flashlight wajib bawa bersama.
  10. Pastikan bawa pembuka tin jika kalian membawa makanan segera didalam tin. Bawa makanan segera kalau nak senang.
  11. Pakai seluar yang panjang dan tertutup ketika tidur, Bimbang kalau-kalau termasuk serangga dan binatang yang tak diingini.

You Might Also Like

3 comments

  1. Jom camping.. lama dah tak buat xtvt ni...best ! Tq info dan tips.

    ReplyDelete
  2. dah lama wak x masuk hutan jugakk., ;p

    ReplyDelete
  3. akak rara mmg TAK lah nak masuk hutan2 utk camping ni.hahaha. takutt,

    ReplyDelete

ShopLinks

babab.net