CARA HILANGKAN SUNBURN YANG TERUK

Siapa kat sini pernah kena sunburn yang teruk dekat muka ? Aku percaya semua orang pernah rasa benda ni, terutamanya pelajar sekolah menenga...

Siapa kat sini pernah kena sunburn yang teruk dekat muka ? Aku percaya semua orang pernah rasa benda ni, terutamanya pelajar sekolah menengah dan pelajar universiti. Tapi agak-agak korang, teruk mana yang pernah korang rasa? Untuk hilangkan sunburn ni ambil masa yang agak lama. Tapi kali ni aku ambil masa cuma sebulan lebih. Sekarang masuk 2 bulan, muka aku dah totally hilang sunburn tu.


Pernah kena sampai tahap ni ? Ni lah sunburn aku yang paling teruk. Sebelum ni, kurang 30% dari ni. Tapi aku tak buat apa-apa, Aku biar je sampai 3 bulan pun tak hilang lagi. End up aku pergi facial untuk 2 kali treatment. Tu pun dapat 3 kali treatment sebab aunty facial tu kesian tengok muka aku yang teruk ni. Tapi masa tu duit masyuk sebab praktikal dapat gaji. Kali ni tak mampu aku nak pergi facial sebab sambung belajar balik, memang tak ada duit lah.


Close up image muka aku. Aku pun tak sanggup nak tengok masa ni. Memang teruk merekah bagai. Sedih tau masa ni. Ikutkan hati memang tak nak keluar rumah.

1st step aku buat adalah dengan berhenti pakai segala bagai pencuci muka, krim muka, pelembab, toner dan semua jenis kosmetik. Bagi muka free daripada bahan kimia. Bagi muka berehat sekejap.

2nd step, aku letak lendir lidah buaya. Yang fresh lagi segar dipetik dari pokok lagi. Jiran aku kesian tengok muka aku macam ni. Dia bagi 1 pokok terus suruh aku tanam kat rumah. So ambil batang dia dan picit bagi keluar lendir lidah buaya tu. Sapu ke muka. Kalau dah kering, sapu lagi. Ulang sampai penat. hehehe.

3rd step, aku pakai bedak sejuk setiap malam. Jangan pakai krim malam lagi ye. Bagi bedak sejuk dulu, bagi muka sejuk dan cool dulu ye.

4rd step, bila dah agak 3 4 hari, yang merekah pun dah makin nak keluar, ambik kapas muka, letak toner dan gosok perlahan-lahan. Bagi kulit-kulit mati tertanggal dulu. Ulang dua tiga hari.

Lepas sebulan, baru aku apply sabun muka. Tu pun pakai sabun beras je. Lepas aku dah yakin sikit baru aku apply product muka. Aku pakai anna cosmetik. Memang produk Thailand tapi setakat aku pakai ni elok lah. Boleh jugak nak apply babies blink ka apa ka. Aku tengok kawan aku pakai babies blink pon ok jugak. Atas muka jugak lah kan.

Then sampai dua bulan, kulit aku dah kembali seperti biasa, Dah hilang semua kerak-kerak muka. Masa ni kadang-kadang apply moisterizer dari Cetaphil. Ok jugak . Kalau rasa muka panas kering macam tu, terus apply cetaphil ni.


Gambar bulan lepas . Lepas Nampak lagi garisan atas dahi tu. Datang daftar universiti hari tu dengan muka hitam dahi bergaris lagi. Redha je lah masa tu.

Dan akhirnya dah kembali ke warna asal. Hilang segala burn yang teruk tu. Simple je tips kat atas tu. Harapnya berguna untuk semua yang alami sunburn yang teruk macam aku ni. Kalau ada duit senang je, pergi je lah facial buat rawatan hilangkan sunburn. Tapi dengan duit sekali la burn.



Gambar sebelum selepas 

You Might Also Like

34 comments

  1. wahh., macam michael jackson kanns., hehe2

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah. michael jackson bnyak duit lg senang nak hilang burn. hahhaa

      Delete
  2. alhamdulillah adik kak ana dah kembali ke wajah asal.. semakin cantik lagi leyla :)

    ReplyDelete
  3. ooh...macam ni rupanya nak hilangkan sunburn..
    thanks sharing!
    dulu pernah jugak burn macam ni, baru nak elok, burn balik sebab byk kerja luar...then, malas nak jaga...
    hahahah terukkan??
    :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee. time ni teruk sangat. sebab tu usaha bagi hilang jugak tuu

      Delete
  4. Thanks kak for sharing... insyaallah lepas ni nak trylah tips2 akak tu.. huhu ^_^..

    ReplyDelete
    Replies
    1. same2. cuba lah.. in shaa Allah berkesan

      Delete
  5. Berapa lama sunburn akak tu nak hilang? Saya punya sunburn dah lama sangat dah ni 😫

    ReplyDelete
  6. Sy pun dpt sunburn terok. Sy sedih tgok smua sibling sy putih2, sy sorang je hitam.sy dah banyak kali cuba guna produk yg sibling sy amalkan tpi still sunburn. Sunburn sy susah nak hilang. Sy rsa sedih sbb kwn sy pun ade yg ckp sy hitam. Sy nak kulit sy yg dulu :(

    ReplyDelete
  7. wah senangnye sis hilang sunburn. sy yg tahun lps blum hilang lagi da masuk 9 bulan dah T_T sis tahu x produk apa yg ssuai untuk sunburn yg degil ni? especially untk remaja umr 15 mcm sy

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin sebab ni terlalu teruk, sampaikan kulit tertanggal terus, mungkin sebab tu dia cepat baik. dia buang terus kulit yang mati tu

      Delete
  8. Mana boleh dapat kan Cetaphil tu ya?

    ReplyDelete
  9. dalam sebulan dua, akak apply sabun beras. but masa still kena pakai aloevera lagi tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau pakai aloevarra tu lama2 pun lagi bagus. tai make sure yg asli, sebab kalau yang jual kat kedai dalam pakaging tu mungkin elok, tapi takut ada campur bahan bahan lain jugak

      Delete
  10. dalam sebulan dua, akak apply sabun beras. but masa still kena pakai aloevera lagi tak ?

    ReplyDelete
  11. Saya pun sunburn sebab ambil kelas motor, dan kulit pun jenis laaambat sangat nak jadi putih balik. Terima kasih tips ni semua 😄

    ReplyDelete
  12. Thanks sis atas tips ni. Dah merata cari tips dari pengalaman orang lain :D

    ReplyDelete
  13. Thanks sis kongsi tips ni.. kalau untuk sunburn yang dah setahun lebih boleh hilang cepat tak? dah tak pedih cuma sakit hati je bila buka tdung belang je muka huhuhu harap sis boleh reply and bg tips lagi kawkaw

    ReplyDelete
  14. Wah!! sy tertarik dgn apa yg awak share... sy pon ada masalah yg sama... da setahun sunburn x hilang2... mcm nk nanges rasa... T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa ALLAH kena konsisten. kalau pakai produk mcm glow glowing tu ok gak. tapi kena pakai selalu la tak boleh stop. nanti muka jadi kusam

      Delete
  15. Woh! sangat teruja hahaha, saya punya sunburn dah sebulan lebih tak hilang. hm akan ikut tips2 di atas. Thankyou! :)

    ReplyDelete
  16. nak tanya, masa stop pakai apa2 pencuci muka kan...kulit muka tak berminyak ke? pergi buat aktiviti luar rumah tak pakai apa apa ke contoh foundation ke?

    ReplyDelete
  17. dulu nampak post ni xlayan pon sbb xkena sunburn. baru baru ni adik kena pulak, but mild je. geram tengok gelap muka dia tu baca sini jap nak. kami bagi dia pakai gel aloe vera tu. lepas ni kena suruh pakai bedak sejuk sama la. budak pon, tak bagi pakai apa-apa produk muka pon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah yep betul. budak2 bagi pakai bedak sejuk jaa. nak bagi pkai produk kan rosak awal muka nanti

      Delete
  18. akak. nak tanye. muka saya snburnt trok sbb bkwad smpai 5 hari mnggu ni. muka saya merah kmudian membengkak. dh 3 hri ni dh surut. saya dh pakai aloevera je. then kulit saya mngelupas kemerahan. akak bleh pm syaa x? ni ws saya 01136958131 tq

    ReplyDelete
  19. akak. bleh pm saya x ? ni ws saya 01136958131. saya kene snburnt trok nii 😧 5 hari bkwad kmudian muka merah dan membengkak. dh surut bengkak die start mngelupas kemerahan. adr bntik2 hitam sikit dekat kulit yg mngelupas tu. rsau saye

    ReplyDelete
    Replies
    1. stop pakai semua produk atau jgn apply apa2 kat muka dlu. tnggu muka reda sikit, bgi muka bertenang sikit kata orang

      Delete

ShopLinks

babab.net