Followers

POINTER TINGGI TAK SEMESTINYA BAGUS

Assalamualaikum. Terlebih dahulu aku nak minta maaf untuk sesiapa yang tak setuju dengan statement tajuk entry aku kali ni. Aku cerita ...


Assalamualaikum.

Terlebih dahulu aku nak minta maaf untuk sesiapa yang tak setuju dengan statement tajuk entry aku kali ni. Aku cerita ni berdasarkan penglihatan dari mata hati aku. Cewahhhh. Dan hidup sekeliling aku, dah tentu lah student engineering kan? Kalau student education, medic, kalau pointer tinggi tu memang sudah tentu nya best student kan.

Dari satu cerita suatu hari kawan aku masuk lab dengan classmate baru. Dorang kena buat lab turning dan milling, lepas tu nak cari group member yang pointer tinggi sebab nanti senang dapat markah tinggi. Alih-alih bila lab tu berjalan, depa tak buat kerja pun. Nak sentuh machine jauh sekali. Kawan aku jugak yang kena buat semua kerja besi tu. Alasan dorang

 "Kami belajar untuk jadi engineer, bukan jadi technician"

Hello ~ Senang nya hidup kauu. Datang belajar teori hafal sana sini, pastu nak jadi engineer? Kalau lah hidup ni sesenang tu. Demand tinggi gila budak-budak ni. Kalau buat kerja pun tak pandai, tak guna kau jadi engineer dik .

Dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. lect aku pun cakap, dekat industri, boss tak nak jugak ambik student yang pointer 4.0, 3.9 sebab majikan pun tahu yang depa ni bukan boleh buat kerja pun. Bagi hafal teori boleh lah. Tapi dalam indutri engineering memang perlukan banyak kemahiran dengan machine bukan nya hafal teori machine. Kalau hanya mampu nak hafal teori machine tak payah, sebab dalam industri dah belambak instuction dengan machine tu. Tak perlu hafal. Cuma kena tahu macam mana nak run machine, macam nak baik pulih machine kalau dia down, macam mana nak setup machine.

Dalam industri, golongan-golongan profesional like engineer, executive ni lah yang senang di buang kerja kalau suatu hari industri tu merosot atau pun dunia mengalami kegawatan ekonomi. Golongan yang selamat adalah TECHNICIAN. Kenapa? sebab tanpa tecnician, machine down, tak de orang nak baiki. Engineer? machine tak faham kalau kau pi baca teori depan dia. Dia tak ada telinga.

So, jangan lah bodoh sombong sangat dengan orang bawah ni. Kalau kena belajar tu, belajar lah, buatlah apa yang disuruh tu. Sebab semua tu membantu kita dimasa depan tau. Bukan saja-saja lect suruh buat lab secara manual tu. Tapi sistem pembelajaran ni, kena tahu dari awal sampai lah akhir. Bukan tak de machine milling dan turning automatik, Cuma kena belajar dari bawah.


You Might Also Like

8 comments

  1. erm... sy setuju.... sbb sy tak pernah dpt pointer tinggi.... tp apa keje pun sy blasah..... hehe

    ReplyDelete
  2. Marahnya akak. Hihi. Selalunya bodoh sombong ni takkan ke mana. :)

    ReplyDelete
  3. ahaa, wak hari hari potong rumput jeeer ;p

    ReplyDelete
  4. The article has been written in an extremely good manner. I have enjoyed it so much. I appreciate the knowledge of the author on this topic. It is really good to go through this post. Thanks for sharing!

    ReplyDelete
  5. betul x semestinya pointer rendah tu x pandai

    ReplyDelete
  6. When it comes to writing your term paper professionally, then Perfect Essays Online will be your top option since they can present you top quality services! You can convince oneself that they are experts in the field of writing!

    ReplyDelete
  7. Hi! Thanks for your post! When you need essay you can buy it at online academic writing for affordable price.

    ReplyDelete
  8. Good to hear that they prefer to have a vision of where they have to get to and stability to prepare for it. In case you are looking for stability in you college performance, please visit useful source

    ReplyDelete

ShopLinks

babab.net