Followers

DECEMBER.FRIDAY

Assalamualaikum. Pejam celik pejam celik dah masuk bulan december walaupun hari ni dah masuk 2 december, masih lagi nak update acah acah h...

Assalamualaikum.

Pejam celik pejam celik dah masuk bulan december walaupun hari ni dah masuk 2 december, masih lagi nak update acah acah hari ni 1 december.

Lagi sebulan dah nak masuk tahun baru dah. Azam tahun lepas tertunai atau tak ? Nanti aku update lain pasal ni. Azam tiap tahun buat tapi sejauh mana kita nak capai azam tu. So untuk tahun depan rasa nya dah boleh fikir azam yang nak dicapai.

AZAM,

Memang kadang kadang orang akan bising cakap, "eleh, tiap tahun buat azam, tapi aku tengok kau sama ja tak berubah apa pun". Jadi kita jangan nak rasa down sangat dengan kata kata orang tu. Sebab kita lebih tahu kemampuan kita. Azam dibuat bukan untuk diwajibkan capai, kalau tak capai kau dosa. A big NO ok.

Azam dibuat untuk kau berusaha capai apa yang kau list kan untuk kau capai pada tahun tersebut. Berjaya capai atau tak, tu urusan Allah, kalau dia tak bagi lagi kau capai, kau tetap takkan dapat capai dan teruskan usaha lagi sehingga kau capai azam tu. Bukannya berhenti ditengah jalan.

Kita boleh buat 1001 azam tapi kita takkan berjaya capai 1001 azam tersebut tanpa usaha yang kuat. Jadi usaha tu sangat penting untuk kau capai impian kau.


Walaupun tak mampu nak capai azam pada tahun ni, Jangan lah bersedih kerana kita masih ada hari esok untuk berusaha. Hidup bukan harus diberhentikan kecuali memang terhenti  setakat itu sahaja. Paham kan? Ajal la maksud aku. Jadi stay dalam keadaan positif dan teruskan senyum kerana senyum adalah ubat hati yang paling mujarab. 

In Shaa Allah. 

Jom rangka azam untuk tahun depan dan jangan lupa bawak azam tahun lepas yang masih belum capai tu sekali ya. 

You Might Also Like

15 comments

  1. Saya tak ada azam tahun baru.

    ReplyDelete
  2. Just positif.. Moga impiam kita di makbualkn.. But dont forget pray.. Insha Allah dipermudhkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah. sama2 kita jadi positif

      Delete
  3. skjap ja dh masuk disember kan.. smoga ia lebih baik dri sebelumnya. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah busyra. sama2 kita positif

      Delete
  4. jom pasang azama baru...kena ada target kan...

    semoga apa yang diimpikan menjadi kenyataan

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah boleh start rangka azam baru ni.

      Delete
  5. Saya dah komen rupanya. Atas sekali tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. laju2 dah komen tu. nmpk sngt xde entry baru nk komen kan.

      Delete
  6. jahat tak sebab tak pernah buat azam. xkisah la maal hijrah new year awal muharraw. i just never.

    ReplyDelete
  7. Azam siqah tahun ni ada juga yang tak tercapai.. Kita sambung next year. Betul cakap lela. azam tak semestinya tercapai. cuma kita kena berusaha untuk mencapainya. Apa pun, semua terjadi dengan izin Allah juga :)

    Tinggal sebulan lagi nak meninggalkan tahun 2016. Cepat sangat masa berlalu :)

    ReplyDelete
  8. Yup yup.. Dah kena mula rangka azam tahun hadapan. 😍

    ReplyDelete

ShopLinks

babab.net