RAMADHAN 2017 DAY 1

Assalamualaikum. Alkisah nak berbuka puasa hari pertama ni. Perancangan nya nak masak je kat rumah. Tapi pergi studio buat kerja bla bla b...

Assalamualaikum.

Alkisah nak berbuka puasa hari pertama ni. Perancangan nya nak masak je kat rumah. Tapi pergi studio buat kerja bla bla bla sampai lah dah pukul 5 petang. Nak beli ayam takut dah tutup kedai nya. Kawan pulak ajak pergi padang besar. Jadinya alang alang tu singgah bazar beli lauk siap je la. Dah lewat nak memasak.

Berhenti bazar dekat padang besar. Bukan lah bazar besar pun. Adalah dalam sepuluh gerai macam tu. Beli lauk mak ai mahal ayam 4 ketul RM16. Ada akak tu beli nasi 1 set untuk seorang makan RM12. Perghhh terbuntang mata ni haa. Ke tak mahal sangat ? Kalau kat kolej ayam seketul dalam RM2.50 ke RM3 macam tu. Sampai bazar kena RM4. Sabar je lah, barang sekarang semua mahal kan. Sebab tu la harga makanan pun mahal.

Lepas ni rasanya aku masak je la kat rumah. Buat telur dadar pun dah ok rasanya. Masak kentang masak kicap pun dah okay. Tadi sempat jugak singgah kedai beli sayur. Boleh la goreng goreng sikit daripada kosong terus nasi kan.



Alhamdulillah masih boleh berbuka dengan makan kalau nak banding dengan orang orang yang berpuasa sepanjang hari. Bersyukur lah dengan rezeki yang Allah dah bagi kan.

Korang macam mana ? first day puasa mesti makan sedap sedap kan. Makan sedap sedap boleh tapi elakkan dari membazir. Membeli biar berpada jangan terlalu ikutkan hawa nafsu. Walaupun syaitan dah dirantai tetapi kita masih lagi perlu kawal diri kita daripada dikawal oleh nafsu sendiri. Seeloknya masak sendiri je la kat rumah kan. Sedap dan terjamin kebersihannya. Dan paling penting dapat eratkan hubungan kekeluargaan.

Semoga korang semua dilimpahi rahmatnya. Sama sama menjalani ibadah puasa dengan ikhlas. Ameen.

You Might Also Like

5 comments

  1. Slmt berbuka awak...saya pun masak sendiri jek...gerun nak p bazar hehehe...Lauk kari ayam eh? Sepp sikit sayapun kari ayam harini...

    ReplyDelete
  2. Kak ana 2 hari ni buka rumah mak dan mak mertua. Kebetulan jatuh hari cuti. Esok start masak sendiri :)

    ReplyDelete
  3. Selamat berpuasa aswaleyla. Puasa pertama dengan kedua sahaja makan dekat rumah. Semalam dah makan makanan bazar hehe.

    ReplyDelete
  4. Dok rumah masak laaaa. Macam masak biasa biasa je just special sebab ada kurma dgn murtabak. Btw, mahal nya satu nasi rm12??? Ayam 4 ketul rm16?? Mohon masak kat rumah je lepas ni kalau tak rabakk.

    // afifahaddnan

    ReplyDelete
  5. Hai.. Selamat berpuasa buat Aswaleyla.. First puasa tahun ni, akak dapat puasa di kampung.. Alhamdulillah.

    ReplyDelete

ShopLinks

babab.net