Followers

CARA KURANGKAN SUNBURN BILA TERDEDAH DENGAN MATAHARI DAN CARA INI SANGAT BERKESAN!

Perkara yang aku paling tak suka dan takut bila muka kena sunburn dan aku pulak yang jenis lambat sangat nak recover semula muka ni. Dan kul...

Perkara yang aku paling tak suka dan takut bila muka kena sunburn dan aku pulak yang jenis lambat sangat nak recover semula muka ni. Dan kulit muka aku jenis cepat panas dan burn walaupun tak duduk direct matahari tapi duduk bawah bumbung yang bersuhu panas. Even dalam kereta buka cermin tak pasang aircond dalam cuaca yang panas, muka aku boleh jadi panas macam kena rendam dengan air panas tu. Mungkin sebab pigment kulit muka aku dah jadi sensitif sebab selalu terdedah dengan matahari yang teruk, so dia cepat sensitif. Mungkin laaa sebab aku duk ikut latihan Askar Wataniah dulu kan.



http://www.aswaleyla.com/2015/10/cara-hilangkan-sunburn-yang-teruk.html

Boleh baca entry ni, ni entry paling hot setakat ni dekat aswaleyla.com 😂😂😂 Masa ni aku lepas habis pentauliahan muka super duper hitam sampai merekah. Tapi tu nak hilangkan sunburn yang dah teruk. Tapi sekarang kita jangan nak cari tips hilangkan sunburn or suntan kalau kita tak usaha cegah sunburn ni awal awal. Yang pentauliahan tu sila maafkan sebab kau taruk la apa pun masa tu dah tak jadi apa dah kalau sepanjang hari kena jemur dekat padang kawad, selama 2 minggu berturut turut. Bukan setakat muka yang burn, aku pun time ni dah jadi sotong kering dah.

Okay first tips dari aku, penting dan teramat penting. Please jangan tinggal sunblock or sunscreen walaupun rasa leceh nak pakai selalu. Ingat walaupun orang korea orang jepun yang putih melepak tu pun pakai sunblock uols even negara diorang tak panas. Jadi dengan negara kita yang panas Nauzubillah ni takkan malas lagi kot nak pakai. Memang tak 100% terhalang dari cahaya matahari tapi sekurang kurangnya kita mencegah dan melambatkan proses sunburn tu daripada direct uv ray kena atas muka kita. Ye dok?


Aku guna sun screen dari biore'. Beli dekat Watsons. Tak mahal sangat kalau nak banding dengan jenama lain. Tak sampai RM 30 kot aku beli. Tahan lama, boleh la kalau nak tahan sebulan kalau pandai jimat.

Yang kedua, rajin kan letak facemask, tak kira yang jenis sheet atau jenis sapu sapu tu. Pilih la yang untuk sejukkan muka. Sebab aku ni jenis muka cepat panas kalau kena haba sikit, terus jadi merah and panas macam demam tu. Aku apply face mask la kalau dah muka panas macam tu. Ada la rasa pedih sikit sikit tapi ok la untuk melegakan kulit muka kan.

*klik gambar untuk baca review*

Aku pakai yang jenis ni dari my feveret recipe. Tahan lama weh, dekat 2 3 bulan jugak baru habis. Harga dalam RM30 ++ kot. Aku beli dekat guardian. Lepas ni nak beli yang jenis lain pulak. Duk usha snail white haru tapi tak beli beli lagi.

Next, banyakkan minum air putih.Yang ni pun penting tau. Kalau tak minum air putih banyak nanti kulit pun jadi kering. Dah tak ada apa yang nak lembabkan kulit, ia akan mempercepatkan proses burn pada kulit terutama kulit muka yang nipis.

Last, pakai moisturizer. Mosturizer aku pakai Himalaya punya.Best serius best, recommanded sangat. Muka jadi licin dan tak berminyak. Lembab lembab lepas tu kering jaa. Himalaya color biru macam kat bawah ni.


Setakat ni yang tu je lah aku boleh kongsikan sebab yang tu je aku amalkan. Bukan tak kena burn langsung muka ni, ada je tapi boleh la melambatkan proses. Mencegah kan lebih baik dari merawat. Aku harap entry ni membantu mana mana yang selalu punyai masalah sunburn macam aku ni.

Thanks for reading this entry !

You Might Also Like

6 comments

  1. Kak PC pernah lalui sunburn teruk waktu mengikuti kursus masa masih kerja..lambat juga nak pulih..1 muka mengelupas..bibir pun sampai merekah..perit,pedih..Allahu..kebetulan balik kampung..kak PC sapu dengah lendir pokok lidah buaya..alhamdulillah pulih..

    ReplyDelete
  2. Dulu sunburn teruk sebab tak ada awareness untuk jaga muka pakai sunburn apa bagai. Sekarang dah okay sikit sebab maybe faktor cuaca, sunblock dan tak main sports sangat

    nurulrasya.com

    ReplyDelete
  3. yes. btol tips leyla share ni.
    kena rajin jaga muka.
    aida ni, pernah training kawad 3 minggu bawah matahari.
    burn nyer tahap maksima tau!
    aduhai. sampai sekang (after 7 thn) masih ada kesan burn i tell u.
    kulit plak sensitif. cepat burn. hmmmmm

    ReplyDelete
  4. Siqah dah start pakai sunscreen juga. Hehe. Baru je tak sampai sebulan pun. Kina Omar kata orang Korea pakai sunscreen setiap 2 jam, tu yang start beli tapi takdelah pakai 2 jam sekali. Hee.

    Lela, jemput join giveaway pertama blog Siqah ye :)

    http://www.siqahiqa.com/2017/10/october-book-giveaway-by-blog-siqahiqa.html?m=1

    ReplyDelete
  5. Sekarang pakai produk himalaya je . bagus produk tu (:

    ReplyDelete
  6. sunburn mmg susah nak hilang.. busyra dulu pernah kena sunburn, alahai dia punya lambat tu rasa mcm berkurun.. hehe. btw yang produk himalaya tu the best!

    ReplyDelete

ShopLinks

babab.net