Followers

AFB.MY

MIGRAINE.

Sunday, October 07, 2018


Assalamualaikum.

24 tahun ni, pertama aku rasa sakit kepala sangat. Sebelum ni selalu sakit kepala bila cuaca panas. Memang aku akan avoid untuk keluar tengah hari. Kalau ada hal sangat aku akan keluar pagi pagi at 8 macam tu. Sebab nak elak dari sakit kepala ni. Kalau dah kena sampai esok nya baru hilang.

Minggu lepas aku punya sakit kepala berterusan sampai seminggu. Start bila aku duduk dalam ofis beraircond dan ada orang hisap rokok. Seksa nya sampai rasa nak muntah, dah tak larat nak cakap. Lepas makan panadol still tak jalan apa. Tahan lah seminggu lepas tu sakit lagi kuat. Baru ada kesedaran nak pergi klinik.

Dah pergi doktor kata MIGRAINE ! Memang dia kata kalau makanan panadol tak jalan apa. Memang tak kan hilang. Dia kena ubat yang kuat untuk migraine jugak. Patutlah sakit dia lain macam. 2 hari makan ubat migraine pun masih lagi sakit tak hilang. Cuma alhamdulillah kurang sikit.

Sebab tambah dengan penat,banyak fikir, tak cukup rehat, tambah lagi dengan cuaca tak menentu dan asap rokok tu. Memang pakej sekali.

Kalau sakit kepala ni rasa macam nak buat kerja pun tak boleh. Nak tidur pun tak lena. Susah nak lena. Dah tidur pun bangun sakit lagi. Sakit tu kan penghapus dosa. Harap dosa-dosa kecil aku terhapus dengan ujian ni.


Semoga sakit ini penghapus dosa-dosa kecil dan dosa-dosa besar aku. Ameen.


Ubat pun warna warni macam hidup ni dah. Ada warna ceria, ada warna suram. Tapi semua tu ada manis dan pahitnya.

You Might Also Like

6 comments

  1. GWS Leyla..
    akak lately pun selalu kene migrain.. sbb x cukup tido, stress & bau asap rookok jugak...

    ingat lagi masa 1st time kene migrain thn 2012 camtu, hari2 bau asap rokok kat opis..staf / pekerja am isap rokok dlm bilik sebelah...hari2 sedut bau tu...punya laa azab..sakit hati..nak komplen kat bos pasal dorang merokok dlm opis, bos pun 2x5 merokok jugak dalam bilik dia..so tahan jer la..kejap2 MC...selalu EL.. mane larat nak dtg opis kalo migrain sampai berhari2..

    lepas semua pekerja am kene tukar gi opis lain, punya la lega x tau nak cakappp... dah kurang laa migrainnya...ada pun kene time stress keje byk jer...xde ler berganda2 sakitnya bila ada bau rokok sekali.

    akak kalo migrain ni biasanya dpt ubat Pizotifen ke ape nama ubat tu. jenis ngantuk. memang layan jer laa mata kalo dah telan ubat tu. so far tu paling berkesan, panadol actifast ke ape mende tu x jalan. time kene migrain, balik umah / EL..mandi/basah rambut, pastu lap separa kering, lumur kepala dan tengkuk dengan minyak angin aroma terapi, mkn pizotifen pastu tutup tv, tutup lampu/langsir, silent phone pastu tido jer la.. kalo x telan pizotifen tu, mmg rasa nak m untah jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak. sy selalu pikir yg hisap rokok tu tak sakit kepala ke ? tak rasa lemas ke ? paling cepat nak kena sakit kepala bila bau rokok lah. mana pergi kalau bau rokok memang jem terus kepala. time sakit kepala gitu memang rasa nak gelap je. tutup semua lampu, hp pon xleh nak tgk sebab cahaya. tapi tutup mata pun susah nak lena . guling2 pejam mata sampai tertidur. ubat yg dr ni bgi pun mengantuk, dia sruh mkn malam je. lepas makan mak ai lena terus tido. hahaha

      Delete
  2. Syafakillah leyla. Migraines kalau makan panadol memang tak jalan. Kalau kak ana kena makan caffox yg pahit giler tu. Huhu. Take care ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih k.ana. ni pun first time kena, lepas ni kalau migrain pegi ambil ubat dekat farmasi jelah. tak yah pegi tunggu doktor dah kat klinik. hehehe. kena prepare ubat dh lepas ni. senang kalau sakit kepala telan je

      Delete
  3. Jangan makan anggur berwarna hitam tu ye. Rabia dulu migrain jugak.sekarang alhamdulillah dah hilang dah. Anggur merah/hijau tak apa makan.

    ReplyDelete
  4. Datang migraine memang azab dekat kepalanya. Nak tak nak memang kena guna ubat jugak kalau tak lembik nak tahan sakit tu

    ReplyDelete

Like us on Facebook

Follow us on instagram